logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči
O karticama

Brandovi kreditnih kartica

American Express, Diners Club, MasterCard i Visa najpoznatiji su brandovi kreditnih kartica.

American Express

American Express je na hrvatskom tržištu više od trideset i pet godina. Među značajnijim godinama je 1965. kada zagrebački Hotel Esplanade postaje prvo prodajno mjesto American Expressa u Hrvatskoj, te 1972. kada je sklopljen licencni ugovor između putničke agencije Atlas i American Expressa. Već sljedeće godine izdana je prva serija osobnih American Express kartica (charge). Godine 1994. počinje se izdavati The Gold Card, prestižna kartica namijenjena osobama s višim primanjima. Od 1998. nositelj licence za izdavanje i prihvat American Express kartica u Hrvatskoj je Privredna banka Zagreb, odnosno PBZ Card. Zahvaljujući snažnoj podršci koju omogućuje Privredna banka Zagreb, koja se nalazi u vrhu hrvatskog bankarstva, nastupa razdoblje snažnog razvoja tijekom kojeg će tvrtka uvoditi brojne nove proizvode i usluge. Tako asortiman American Expressa u Hrvatskoj danas čini oko 25 različitih proizvoda, a PBZ Card je jedan od najuspješnijih nositelja licence ovog brenda u svijetu.

Iz bogate povijesti American Expressa treba izdvojiti i 2000. godinu kada je korisnicima u Hrvatskoj ponuđena mogućnost sudjelovanja u Membership Rewards programu, koji ih nagrađuje privlačnim nagradama. Godine 2003. tržištu je predstavljena Blue iz American Expressa – prva kartica s čip tehnologijom, a 2004. The Platinum Card, najprestižnija kartica na tržištu. Posebno treba istaknuti novu American Express karticu sa srcem, izdanu 2008. godine, koja ima i humanitaran karakter, budući da za svaku kupnju napravljenu ovom karticom PBZ Card izdvaja sredstva namijenjena projektu “Praćenje djece s neurorizicima”.

Diners Club

Diners Club je na hrvatskom tržištu je prisutan od 1969. godine, kad je potpisan franšizni ugovor s Diners Clubom International za područje tadašnje Jugoslavije. Potpisom ovog ugovara je Diners Club kartica bila prva koja je ušla na domaće i tržišta zemalja u regiji.

U početku, Diners Club posluje kao sektor poduzeća Generalturist, kada se 1984. godine osniva poseban OOUR pod nazivom ‘Kreditne kartice u turizmu’. Usklađivanjem prema tadašnjem Zakonu o poduzećima 1990. Diners Club postaje samostalna radna organizacija. Promjenom društvenih okolnosti 1992. mijenja oblik organizacije te iz društvenog poduzeća postaje dioničko društvo Diners Club Adriatic. Osnutkom novog društva potpisan je i novi franšizni ugovor kojim je DC Adriatic dobio franšizno pravo poslovanja za zemlje cijele bivše Jugoslavije, a nakon toga i franšizno pravo za Albaniju, Bugarsku i Rumunjsku. Tijekom 2004. Srbija i Makedonija postaju samostalne franšize, dok u prosincu 2007. Diners Club Adriatic dobiva franšizno pravo i za mađarsko tržište.

Kao dioničko društvo u vlasništvu privatnih vlasnika posluje sve do početka 2007. kad ga u cijelosti kupuje Erste der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) iz Beča, čime Diners Club Adriatic postaje član Erste Bank grupe. Nakon kupnje, društvo započinje proces prilagodbe poslovanja standardima poslovanja ostalih članica grupe, a kao rezultat te prilagodbe je i promjena naziva društva iz Diners Club Adriatic u Erste Card Club.

MasterCard

MasterCard je najprihvaćenija kreditna kartica na svijetu. Mastercard kartice u svojoj ponudi imaju mnoge banke na tržištu. Više informacija o MasterCardu možete pronaći ovdje.

Visa

Visa kartice u svojoj ponudi imaju mnoge banke na tržištu. Više informacija o MasterCardu možete pronaći ovdje.

Bankomati u svijetu koji prihvaćaju pojedine vrste kartica


Prodajna mjesta u svijetu koja prihvaćaju pojedine vrste kartica

Popis bankomata


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2015, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh