logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči
O karticama

Vrste kartica

Kreditna kartica

Kreditna kartica (engl. credit card, njem. Kreditkarte) je instrument bezgotovinskog platnog prometa koji služi i kao pogodno sredstvo kratkoročnog potrošačkog kreditiranja. Temelj izdavanja kartice je pokriće na računu, odobreni kredit ili bonitet korisnika kartice.

Vlasnik kartice je izdatnik, a korisniku se daje na upotrebu. Izdatnik kartice ima koristi od članarina i upisnina, provizije prodajnih mjesta, obrtaja novčanih sredstava ili kamata na odobreni kredit. Interes prodajnog mjesta je u pridobivanju kupaca dobre platežne moći i u povećanom prometu. Korisnik kartice stječe sigurnost i kredit.

Kreditne kartice pojavile su se prije Drugog svjetskog rata u SAD, nakon rata širi se njihova primjena na teritorij cijelih SAD, a do ekspanzije dolazi s kompjutorskom revolucijom koja radikalno snižava troškove operacija s kreditnim karticama. Tada se, kasnih šezdesetih, u poslovanje s karticama uključuju i banke. Pionirsku ulogu imala je kartica Diners Club, nešto kasnije American Express i Carte Blanche, a poznate bankarske kartice su BankAmericard (danas VISA) i MasterCard. (WMD)

Vrste kreditnih kartica

Na tržištu postoji nekoliko vrsta kreditnih kartica a to su:

  • Revolving kreditne kartice

Revolving kreditna kartica je kartica s odobrenim osobnim limitom potrošnje koji predstavlja revolving, odnosno “samoobnavljajući“ kredit. Klijent sukladno svojim željama sam odlučuje o iznosu kredita koji će koristiti, o načinu te o tempu vraćanja kredita. Ako klijent ne želi troškove platiti odjednom, tada nepodmireni troškovi postaju iskorišteni dio odobrenog kredita na koji klijent plaća kamatu.

Banka kao izdavatelj kartice utvrđuje minimalni postotak iskorištenog kredita koji se mora plaćati mjesečno, na primjer 5 ili 10 posto iskorištenog kredita. Kreditna kartica se kao i debitna, može koristiti za podizanje gotovine na bankomatu te za plaćanja u trgovačko-uslužnoj mreži.

  • Charge kreditne kartice

Kreditna kartica čiji se utrošeni limit otplaćuje u jednom obroku (npr. ukupna mjesečna potrošnja se plaća u sljedećem mjesecu). Stoga charge karticama nije inherentna kamatna stopa.

  • Co-branding kartica

Kartica koju banka izdaje u suradnji s tvrtkom partnerom čime se objedinjuje najbolje što obje institucije mogu pružiti. Korisnik co-branding kartice ostvaruje velik broj pogodnosti (pokloni, popusti, nagradni bodovi, sudjelovanje u nagradnim igrama…) i na taj način biva nagrađen za svaku svoju transakciju.

Debitne kartice

Kartice koje banke izdaju s osnove raznih depozitnih računa. Iste klijentima služe za raspolaganje sredstvima po računu na koji se odnose, ali samo do iznosa sredstava na tom računu. Znači da se radi o ne-kreditnim karticama. Transakcije koje se vrše ovom vrstom kartica su gotovinske i transakcije kupovine. Iako debitne kartice u pravilu nisu vezane uz kamatnu stopu, već iste podliježu plaćanju određenih naknada, u većini slučajeva debitne su kartice besplatne.

Gotovinske kartice

Gotovinska kartica je bankovna kartica koja se koristi isključivo za podizanje gotovine na bankomatima ili blagajnama.

Prepaid kartice

Prepaid kartice su platne kartice koje najčešće nisu vezane uz kreditni ili debitni račun. U pravilu se radi o anonimnim karticama (glase na donositelja), no s druge strane mogu se personalizirati vezano za osobu. Kao što im sam naziv govori, radi se o unaprijed plaćenim karticama, odnosno o karticama koje su ili unaprijed denominirane na neki iznos (npr. telefonske kartice), ili se na karticu izvršava uplata određenog iznosa (punjenje) kojim se onda raspolaže bezgotovinski (npr. studentske kartice za hranu)


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2015, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh