logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči
Osiguravajuće kuće

CROATIA osiguranje d.d.

Croatia osiguranje

Osnivanje i početak djelovanja CROATIA osiguranja koincidira s povijesnim razdobljem Hrvatske u kojem nacionalni identitet dobiva širi prostor kao odgovor na njegovo gušenje i zatiranje.

Buđenje nacionalnoga identiteta, koji prati svaki segment života u Hrvatskoj, nije moglo zaobići ni gospodarski, što nije čudno ako se zna da stvaranje ključnih nacionalnih gospodarskih institucija omogućuje zadržavanje kapitala u domovini. Dalekovidnost i rodoljublje nekolicine upornih entuzijasta (Gjuro Deželić, Ivan Vončina, August Šenoa), uz potporu ostalih članova iz političkih struktura grada Zagreba, rezultiralo je 4. lipnja 1884. godine, deset godina nakon pokrenute inicijative, osnivanjem CROATIA osiguravajuće zadruge.

Djelatnost CROATIJE, od njezina početka do danas, preklapa se s povijesnim previranjima u kojima je Hrvatska zbog svoga geopolitičkog položaja bila na vjetrometini. Bez obzira na nepovoljne okolnosti kojima je bila izložena (strana dominacija, dva svjetska rata, državna ekonomija u poratnom razdoblju), CROATIA je jačala stječući ugled i tradiciju, te se svojim financijskim i imovinskim potencijalom nametnula kao respektabilni gospodarski čimbenik na ovim prostorima. Ona pokriva pretežiti dio osiguravateljnoga tržišta i ostvarivanjem temeljne djelatnosti pruža osiguravateljnu zaštitu: osiguranjem osoba, imovine, motornih vozila, transporta i kredita. Dio preuzetoga rizika, u cilju dodatne zaštite, predaje u reosiguranje u zemlji i inozemstvu.

Završetak Drugoga svjetskog rata združio je Hrvatsku u zajedničku državu s ostalim narodima na ovim prostorima. Tada se ime CROATIA zamjenjuje imenom DOZ (Državni osiguravajući zavod). Ponovno je vraćeno ime CROATIA 1970. godine. Krajem osamdesetih godina ovoga stoljeća, slijedeći događanja u istočnoj Europi, ostvaruje se i na ovim prostorima kraj nametnutim društvenim i političkim odnosima. Na gospodarstvenom planu državna ekonomija ustupa mjesto tržišnoj.

CROATIA 1990. godine postaje dioničko društvo s pretežitim udjelom državnoga vlasništva.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2015, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh