logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči
Vaša pitanja

Dvostruko oporezivanje

19/02/2013

Dobro vece,

Zeljela bih da se konsultujem s vama, u do sadasnjem pokusaju informisanja u vezi poreza nisam dobila niti jedan odgovor.

Da li mi mozete reci da li drzava ( kada kazem drzava mislim na Bosnu, Hrvatsku, Srbiju itd.) moze traziti oporezivanja novca zaradjenog u inostranstvu ( tacnije u Afganistanu)? Ne racuna nam se to sto radimo, nigdje se to ne vodi. Ne racunaju nam staz ni zdravstveno osiguranje.

Da li bih mi mogli pomoci u vezi ovog pitanja ?

Unarijed vam se zahvaljujem,

S postovanjem,

Hrvatski porezni sustav predviđa oporezivanje dohotka zarađenog u inozemstvu s izuzetkom dnevnica i terenskog dodatka. Po dohotkom se podrazumjeva razlika između primitaka priteklih u poreznom razdoblju i izdataka tog istog razdoblja. Dohodak i izdaci utvrđuju se u trenutku kad su primljeni (naplaćeni). Primitak je ukupna zarada poreznog obveznika iz koje treba izdvojiti izdatke koji su nastali pri ostvarenju tog primitka.

Također, građani su obvezni prijaviti svaki dohodak ostvaren i isplaćen izravno iz inozemstva. Dohodak od nesamostalnog rada ostvaren u inozemstvu u pravilu se oporezuje u zemlji i prema propisima zemlje u kojoj se rad obavlja. To znači da će dohodak ostvaren npr. u Austriji prvo biti oporezovan prema austrijskim propisima, u Hrvatskoj će se izvršiti oporezivanje do iznosa koji bi platili da smo taj dohodak ostvarili u Hrvatskoj.

Međutim, dohodak ostvaren u inozemstvu može biti oporezovan isključivo u Hrvatskoj ukoliko su kumulativno ispunjeni slijedeći uvjeti:

  •     ako primatelj dohotka tijekom godine boravi u drugoj državi kraće od 183 dana
  •     ako poslodavac nije rezident te druge države
  •     ako poslodavac nema stalnu poslovnu jedinicu ili sjedište u toj drugoj državi. Primjer: hrvatski poslodavac uputi svog djelatnika, hrvatskog rezidenta, na rad u Austriju na vrijeme od 120 dana i nastavi mu za to vrijeme isplaćivati plaću
  •     poslodavac nema stalnu poslovnu jedinicu ili sjedište u stranoj državi

Iznimno od navedenog, dohodak ostvaren iz radnog odnosa na brodu, zrakoplovu ili cestovnom transportu u međunarodnom prometu oporeziv je u državi gdje se nalazi sjedište poslodavca.
Dvostruko oporezivanje može biti izbjegnuto ukoliko postoji bilateralan sporazum između dviju država.

Porezne propise Republike Hrvatske možete pronaći ovdje: www.porezna-uprava.hr/porezi/v_poreza24.asp?id=b02d1

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2015, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh